SNIMKE RADIOKARPALNOG ZGLOBA - SNIMKE PODLAKTICE-PODLAKTICE itd......

Priprema bolesnika za volarnu snimku radiokarpalnog zgloba je uobičajena. Snimka se izvodi filmom formata 13 x 18 i 18 x 24 popola. Film se postavlja uzdužno. Snima se bez folije i bez rešetke. Obavezno se stavlja oznaka D ili L. Kaseta se postavlja tako da u središte kasete dolazi radiokarpalni zglob, a na kaseti se nalaze i distalni dio radijusa i ulne te metakarpalne kosti. Snimana ruka je abducirana u ramenu, i to je rame malo spušteno, a ruka flektirana u laktu, prsti su u laganoj semifleksiji, što se postiže tako da se u bolesnikovu šaku stavi malo staničevine ili neodmotana gaza. 

Centralna zraka je okomita na ručni zglob i na sredinu filma. Mjesto njezina ulaska odredit ćemo na taj način što ćemo palpirati procesus stiloideus radijusa i procesus stiloideus ulne te između njih povući spojnicu. Ulazno mjesto centralne zrake nalazi se l cm proksimalnije, tj. prema laktu od mjesta sjecišta uzdužne osovine šake i spojnice između procesusa stiloideusa ulne i radijusa 
Udaljenost fokus — film iznosi 100 cm. Bolesniku dajemo zaštitnu pregaču.

Profilna snimka radiokarpainog zgloba 

Snimana ruka je u ramenu abducirana i to je rame malo spušteno, snimana ruka flektirana je u laktu, podlaktica je u čistom ulnarnom položaju, a šaka je u položaju semifleksije. Bolesnik drži u ruci staničevinu (vatu).  Obavezno se stavlja oznaka L ili D. Centralna zraka okomita je na radiokarpalni zglob i na sredinu filma. Cilja oko 1 cm prema laktu od procesusa stiloideusa radijusa, koji kod svakog bolesnika možemo vrlo lako palpirati. Udaljenost fokus — film iznosi 100 cm. Da zaštitimo bolesnikovo tijelo prekrit ćemo ga zaštitnom pregačom i suziti primarni snop na veličinu upotrebljavanog filma. Za vrijeme ekspozicije snimana ruka mora mirovati, a na snimanu podlakticu treba staviti vrećice s pijeskom. 


SNIMKE PODLAKTICE 

Prilikom snimanja podlaktice uvijek se rade tipične snimke, tj. dorzalna i profilna. Snimke podlaktice snimaju se pomoću folije, ali bez rešetke, filmom formata 15 x 40 ili 24 x 30 popola, pola za dorzalnu, a pola za profilnu snimku. 
Snimana ruka je abducirana u ramenu, a u laktu maksimalno ekstendirana. Podlaktica je postavljena tako da je njezina uzdužna osovina paralelna s uzdužnom osovinom filma. Dlan je u položaju supinacije. To je dorzalni položaj podlaktice. 
Centralna zraka je okomita na film i cilja na sredinu podlaktice i na sredinu filma 
Udaljenost fokus—film iznosi 100 cm. Na dlan snimane ruke koji se nalazi, kao što je rečeno, u supinaciji, stavit ćemo vrećice s pijeskom i imobilizirati podlakticu. Za vrijeme ekspozicije ruka mora mirovati. Osim toga provest ćemo adekvatnu zaštitu, a to znači da ćemo tijelo obavezno prekriti zaštitnom pregačom, osobito područje gonada, i suziti primami snop zračenja. 

Prilikom izvođenja dorzalne snimke podlaktice treba sa snimanog dijela tijela skinuti bolesniku sve predmete (odjeću, nakit i slično) koji daju rendgensku sjenu. Materijal što ga primjenjujemo je kaseta s filmom formata 15 x 40 ili 24 x 30 popola. Film se stavlja uzdužno. Rubovi kasete moraju obuhvatiti lakatni i radiokarpalni zglob. Obavezno se označava strana sa L ili D. 
Bolesnik sjedi pokraj stola za snimanje tako da mu je uzdužna osovina natkoljenice paralelna s uzdužnom osovinom stola.

SNIMKE LAKTA 

Lakatni zglob radiološki se obavezno prikazuje u dvije tipične snimke (dorzalnoj i profilnoj), ali osim tipičnih snimaka ponekad se izvode i snimke lakta u maksimalnoj fleksiji i maksimalnoj ekstenziji, zatim specijalne snimke za prikaz olekranona ulne, snimke za prikaz glavice radijusa i kose snimke. Za sve snimke lakta potrebno je snimanu ruku bolesnika osloboditi od odjeće i ukrasnih predmeta. Za sve snimke lakta bolesnik sjedi. Snima se uz upotrebu folije, ali bez rešetke. Upotrebljava se film formata 13 x 18 ili 18 x 24 popola. Bilo koja se snimka lakta izvodi, kaseta s filmom postavlja se uzdužno.

SNIMKE NADLAKTICE (HUMERUSA) 

Nadlaktica se snima u dva tipična smjera — dorzalnom i profilnom, ali ponekad se radi i transtorakalna i lateralna snimka. Bolesnik se mora skinuti do pojasa. Pripremi se materijal za dorzalnu snimku nadlaktice: kaseta s filmom formata 15 x40. Snima se uz upotrebu folije i rešetke. Film je postavljen uzdužno, i to tako da budu dva poprečna prsta iznad gornjeg ruba ramenog zgloba. Uzdužna osovina nadlaktice paralelna je s dužom osovinom filma. Obavezno se stavlja oznaka L za lijevu ili oznaka D za desnu nadlakticu. Položaj bolesnikova tijela: Bolesnik leži na leđima. Snimana ruka je u vanjskoj rotaciji, u laktu je maksimalno ekstendirana, a podlaktica, odnosno dlan je u supinaciji. Kada se ruka nalazi u vanjskoj rotaciji, frontalna ravnina prolazi kroz epikondile nadlaktice i paralelna je s ravninom filma. Snimana ruka pružena je uz tijelo. Medijalna ravnina tijela okomita je na ravninu stola, odnosno na ravninu filma. 

SNIMKE RAMENOG ZGLOBA
 Postoji više snimaka ramenog zgloba, ovisno o tome koju anatomsku strukturu zgloba treba bolje, tj. jasnije prikazati. Pa ipak, kada na uputnici piše snimka ramenog zgloba, onda se pod time obavezno podrazumijeva dorzalna snimka. Za sve snimke ramenog zgloba bolesnik mora biti svučen do pojasa. Rameni zglob snima se filmom formata 18 x 24 ili 24 x 30, uz upotrebu folije i rešetke. Film je u većini slučajeva položen uzdužno. Snimke ramenog zgloba izvode se u stojećem, sjedećem ili ležećem položaju bolesnika. Rame koje se snima može biti različito prislonjeno uz film, ovisno o položaju ruke. Na dobivenoj snimci različito su dobro ili loše prikazane različite anatomske strukture ramenog zgloba. U načelu razlikujemo vanjsku rotaciju ruke, neutralni položaj ruke i unutarnju rotaciju ruke. Kod vanjske rotacije ruka je u laganoj abdukciji u ramenu, ekstendirana u laktu, a dlan se nalazi u supinaciji. Pri takvu položaju ruke frontalna ravnina epikondila nadlaktice paralelna je s ravninom filma. Snimka ramena u vanjskoj rotaciji prikazuje anatomske odnose kostiju i mekih česti u ramenom zglobu. Odnos glenohumeralnog zgloba i subakromijalne burze te tuberozitas major dobro su prikazani u takvom položaju ruke. Dobro je prikazan i veliki tuberkulum, koji se u tom položaju nalazi najlateralnije.





PRVI RTG SNIMAK- ŠAKA RENDGENOVE SUPRUGE BERTA



ALERT : ISPRAVNO JE RENDGEN, A NE RENTGEN ZBOG JEDNAČENJA PO ZVUČNOSTI !

Comments

Popular Posts