DODATNI MAMOGRAFSKI PRIKAZI

MEDIOLATERALNO

90° lateralni (istiniti lateralni, pravilni lateralni) prikaz je najčešće korišteni dodatni prikaz. Ovaj prikaz se koristi u spoju sa standardnim prikazima kako bi se ustanovila tačna lokacija lezije u dojci. 90° lateralni prikaz koristi se i za demonstriranje gravitaciono zavisnih kalcifikacija (mlijeko kalcija). Kada se uoči abnormalnost na MLO/CC prikazu, ali ne na kraniokaudalnom prikazu, potrebno je prvo utvrditi da li je stvarno preklapajuće tkivo, artefakti na filmu ili na koži. Ponekad ponavljanje ukošenih projekcija sa blagom razlikom u uglovima ili lateralni prikaz pod 90° će omogućiti adekvatnu informaciju.
Promjena položaja lezije relativno u odnosu na njenu udaljenost od bradavice na lateralnom prikazu pod 90° može se koristiti kako bi se odredilo da li je lezija lateralno, centralno ili medijalno u dojci.




LATEROMEDIJALNI PRIKAZ



CILJANI SNIMAK

Ciljana ili konusna kompresija je jednostavna tehnika koja se sve više primjenjuje. Prikazi ciljane kompresije su od izrazite pomoći u slučaju nejsanih i dvosmislenih nalaza u područjima gustog tkiva. U usporedbi sa kompresijom cijele dojke, ciljana kompresija omogućava veću redukciji debljine tkiva lokalizovanog područja od interesa i poboljšava razdvajanje tkiva dojke.



👏


PRIKAZ DEKOLTEA

Prikaz dekoltea (CV) (prikaz kompresije dvije dojke) se primjenjuje za vizualizaciju dubokih lezija u posteriorno- medijalnom aspektu dojke. Glava pacijenta se okreće suprotno strani koja se snima. Ovo pozicioniranje se može obezbijediti tako da radiograf stoji iza pacijenta i svojom rukom oko pacijenta pokušava da dohvati dojku ili tako da radiograf stoji ispred pacijenta na medialnoj strani dojke koja se snima. Bez obzira da li stoji iza ili ispred pacijenta, neophodno je da se podignu inframamarni nabori i pozicioniraju obje dojke na držač kasete. Zapamtiti da treba podići medialno tkivo obje dojke anteriorno kako bi se rascjep mogao snimiti. 

Comments

Popular Posts