TELERADIOLOGIJA

TELERADIOLOGIJA predstavlja prenos slike na udaljene pozicije. Uvođenje TV lanca u radiologiji omogućilo je ubrzani razvoj radiologije, što je rezultiralo razvojem digitalne radiolgije i teleradiologije. To je elektronski prijenos slika s rentgenskog uređaja na različite udaljenosti (u druge ustanove) radi interpretacije i/ili konzultacije. To omogućava raznovrsne subspecijalističke ekspertize i povećava uspješnost radiološke dijagnostike i općenito medicinske skrbi bolesnika.
Razvojem telekomunikacija i njihovim prelaskom s analognih uređaja na digitalne, omogućen je prijenos elektronskih podataka preko javnih telekomunikacijskih sustava. S obzirom na načine prijenosa koji se danas koriste govorimo o teleradiologiji s prijenosom uz pomoć: - modema - ISDN (eng. Integrated Services Digital Network) mreže - izravnim optičkim vezama - prijenos uz pomoć izgrađenih internih mreža unutar medicinskih ustanova.





Brzina prijenosa slika i podataka ovisi o tehnologiji koja se koristi u prijenosu elektronskih podataka. Kod izgrađenih mreža, koje su povezane mrežnim karticama, brzine prijenosa između dva računala su od 10 do 100 Mbps (eng. bit per second), dok kod korištenja modemskih veza imamo brzine prijenosa od 10 do 56 kbps. Kada se koristimo ISDN tehnologijom u dijelu javnih telefonskih centrala, moguće su brzine prijenosa od 128 kbps. Da bi sustav teleradiologije u potpunosti bio u funkciji potrebno je omogućiti što brži protok elektronskih informacija. Kao posebni dio teleradiologije možemo navesti korisničke software i aplikacije koje se koriste na računalima povezanim na jedan od gore navedenih načina. Danas se na tržištu nalaze različiti aplikacijski softwarei koji su na raspolaganju korisniku, a odabir pojedinih softwarea ovisi o vrstama pregleda i snimaka za koje se traži dodatna konzultacija i mišljenje. DICOM protokol (koji smo već opisali )je nužan kako bismo omogućili prijenos podataka s različitih modaliteta i iz mreže na radnu stanicu teleradiologije. S obzirom na širinu radiologije i njenih subspecijalnosti, teleradiologija nam omogućava konzultaciju i mišljenje specijaliste iz pojedinog područaja radiologije ili drugog područja medicine. Na taj način nalaz i mišljenje specijaliste možemo dobiti iz njegove kuće ili druge ustanove.


Comments

Popular Posts