APARATI 1


Klasični rendgenski aparat 
Iako su dnašnji rendgen uređaji prilično sofisticirani od vremena Wilhelma Rentgena, u osnovi sastavni dijelovi aparata se nisu bitno promijenili.
{Osnovni dijelovi -klasičnog- rendgenskog aparata su:}
I) rendgenska cijev -sa tutooklopom (blende)
II) kolimator
III) stativ  (stubni,  plafonski)
IV) sto za pacijenta
V) visokonaponski   kablovi
VI) visokonaponski i niskonaponski  generator
VII) pretinac za kasetu
VIII) komandni sto /komandna konzola


Ova vrsta aparata namijenjena je za standardno snimanje (klasična radiografija). Rendgenska cijev ovih aparata može biti postavljena  na plafonskom ili stubnom stativu. Pomjeranje cijevi omogućuju kuglični ležajevi, a fiksiranje cijevi na određenim pozicijama omogućuju specijalni magneti. Ova vrsta aparata omogućuje snimanje pacijenata u svim položajima (ležeći, stojeći, ili sjedeći) u ovisnosti od vrste snimanja. Podešavanje kondicija (količine zračenja) se može vršiti ručno ili pomoću jontomata. Aparat omogućuje korištenje malog ili velikog fokusa. Sto za pacijenta se podiže  i spušta po visini tako da se omogućava starijim, bolesnim i djeci lakše penjanje.

Univerzalni radiografski aparat

Univ. radiog. aparat je klasični rendg. aparat koji pored radiografije posjeduje elektronski pojačivač slike i monitor i na njemu se vrši radioskopija.
Sto je pokretljiv u više pravaca: po visini, horizontalno i vertikalno. Držači za ruke i glavu nalaze se na obje strane odnosno na gornjem kraju stola. Spomenuti držači omogućavaju pacijentu da se pridržava u toku pomjeranja stola ili pri promjenama položaja čitavog aparata, npr. iz  vertikalnog  (uspravnog) preko kosog (dijagonalnog) do horizontalnog  (ravnog, vodoravnog).  RTG cijev može biti smještena ispod ili iznad stola, a nasuprot rtgc-a nalazi se elektronski pojačivač slike, a između njih pretinac za kasetu. Aparat omogućuje dijeljenje polja na kaseti, tako da se može više projekcija snimiti na jednom filmu. Za vrijeme dijaskopije, kaseta je zaštićena olovnom pločom, a u kućištu rtgc smještene su blende kojima se reguliše veličina, obim polja zračenja. Na komandnom stolu nalaze se komande za pomjeranje rtgc, stola, interfon za komunikaciju sa pacijentom, papučica za radioskopiju, eksponator, kao i odabir potrebnih kondicija.

Mamograf

Je specijalizovani rad. dijagnostički aparat koji ima svrhu snimanja grudi tj. dojki. Dojka je mehkotkivni organ, stoga je apsorpcija rtgza (rtg zraka) u tkivu veoma slaba, pa uobičajnim snimanjima snimke ne bi imale kontrast-oštrinu, iz tog razloga se prilagođavaju tehnike snimanja. To se postiže rtgc-om posebne konstrukcije koje imaju zadatak emitiranja x zraka male en. 2o kV. Ali ovo ima svoju lošu stranu, visoka apsorpcija samim time i relativno visoka doza zračenja. Kako ostatak industrije i tehnike idu naprijed, tako ni ova grana ne zaostaje, stoga se ide na što manju količinu jonizovanja organizma (čisto radi primjera; prije samo 2o, 3o godina doze zračenja su iznosile nekoliko desetaka mGy - miligrej-a, dok je danas na manje od 1 i ide se ka još manjim ciframa). Kako se mamog. dijagnostika razvijala, tako su se usavršavali i mamog. aparati. Općenita današnja podjela na:
Ø klasični mamografski uređaj sa sistemom film-folije;
Ø digitalna mamografija  ˉ sistem sa ravnim detektorima ili fotografskim
pločama,

Osnovni dijelovi svakog mamografskog aparata su:
1.     ) generator (25-35kV)
2.     ) rendgenska cijev
3.     ) kolimator
4.     ) kompresor
5.     ) kućište za kasetu (detektor)
6.     ) zaštitno staklo
7.     ) kontrolna konzola

Radi smanjenja apsorbiranja (x) zraka i povećanja kvaliteta slike vrši se (bolna i nelagodna) dozirana kompresija dojke, pritiskom papučice. Za razliku od ostalih rtg aparata komandna konzola je smještena unutar mamogr. kabineta, a osoblje se štiti pomoću olovnog pleksigasa (prsluci). I ovdje, kao svugdje, uvođenjem digitalizacije, postižu se napretci.Uvođenjem digitalne mamografije u dijagnostiku postignut je veliki napredak  u odnosu na konvencionalnu mamog. U detektorskoj ravnoj ploči nastaje latentna slika koja se elektronskim putem direktno digitalizira (10-15s) i kao takva se može obrađivati, uređivati, dotjeravati i spašavati na film, CD, HD ili neku drugu sličnu napravu, također pohranjivati i na RIS ili PACS. DS/DP (digitalna slika) daje snimke velike kontrastnosti (što je posebno značajno za analizu dojki žena sa većim sadržajem gustog žljezdanog parenhima), ta slika velike rezolucije posebno je značajna za bolju detekciju i analizu mikrokalcifikata u grudima. Mamografi su opremljeni sa sistemom za autom. kontrolu eksp. (sis:AEC) koji omogućuju  odabir kondicija na osnovu veličine grudnog uda. Aparat je ergonomičan, pokretljiv (rotacija rtgca oko dojke od 130°-18o°) što nam daje lakoću rukovanja i snimanja pacijentice u stojećem i sjedećem položaju, (čak i kod biopsije).



Panoramix
Zubarski rtg aparati su specijalni rtg dijagnostički aparati namijenjeni za snimanje zuba/a-vilice/a. Danas postoji veliki izbor, od malih pokretnih - digitalnih panoramiks aparata. Panoramiksom se snimaju (24x10) zubi gornje i donje vilice s okolnim strukturama, to jest cijela vilica.
- Rtg cijev, generator, eksponator.
Rtgc ovih aparata je posebno konst. jer se anodni nastavak pri snimanju stavlja intraoralno, radi zaštitne namjene. Kaseta sa filmom se u toku snimanja drži postavljena uz kožu ispred vilica. (Na snimku se prikaže uvećana slika zuba što pred. jedan od nedostataka ovoga aparata, prednost je u dobrom prikazu zuba prema susjednim strukturama (maxilarni sinus,nosna duplja))
Ortopantomograf
Osim prikaza zuba, kompletnih vilica, okolnih tkiva, prikazuje nam sinuse i temporomandibularni zglob na 1 (jednom) mjestu tj. snimku, bez neugodnosti intraoralnog snimanja. Ova tehnika je zasnovana na klasičnoj tomografskoj tehnici gdje se rtgc kreće suprotno od filma. - Potrebna duga eksp. (12-15s), zahtjeva i dobru zaštitu pacijenta.
. RtgC i detektor_a/držač filma (su međusobno čvrsto vezani i rotiraju oko glave snimanog, koja je fiksirana u tzv. KEFALOSTATU), generator, stativ, konzola sa eksp., film (najčešće 15 x3o cm) .

Comments

Popular Posts